Wie wij zijn

Wie wij zijn

Heilig Vuur West is een initiatief rond kerkvernieuwing in Amsterdam Oud West. Vanuit verschillende achtergronden en culturen gaan we open en creatief op zoek naar God. We houden van de stad Amsterdam en haar bewoners. Dat betekent ook dat we bij willen dragen aan de leefbaarheid van onze buurt. Ben je nieuwsgierig naar wie wij zijn, ben je op zoek naar God of heb je vragen rondom zingeving? Kom eens langs bij een van onze activiteiten. Kijk rustig rond op de site om te zien wat er allemaal te doen is. Ook onze pastor staat graag voor je klaar! We hopen je binnenkort te mogen begroeten

MISSIE

- Wij zoeken naar God, in elkaar , in onszelf, en in de stad
- Wij doen dat graag samen met anderen, geïnspireerd en aangespoord door de verhalen rond Jezus van Nazareth
- We willen een liefdevolle gemeenschap vormen voor iedereen die op onze weg komt
- We zijn geen instituut, maar blijven in beweging, verbonden met de zoektocht van de eerste christenen.

“Niemand heeft ooit God gezien, maar als wij elkaar liefhebben is Hij in ons werkelijkheid geworden” (Bijbel, 1e brief van Johannes)

VISIE
ORGANISATIE

Heilig Vuur West bestaat uit een kleine groep enthousiaste mensen. Vanuit heel verschillende achtergronden zoeken we samen naar zingeving. In verschillende activiteiten ontmoeten mensen elkaar en zoeken samen naar inspiratie. We vertellen je graag hoe Heilig Vuur West gestructureerd is.
Elke activiteit van Heilig Vuur West heeft een eigen team met betrokken mensen. Deze mensen zorgen er samen voor dat de activiteiten tot een succes worden. De teams staan onder leiding van voorganger Willemien van Berkum. Alle leden van de teams samen vormen het basisteam. Dit team vormt de basis van Heilig Vuur West. Hierin bemoedigen we elkaar, delen ervaringen en denken samen na over de toekomst. Het kernteam, dat uit vijf mensen bestaat denkt na over visie en beleid. Zij houden zich bezig met randvoorwaarden als financiën en PR, zodat andere vrijwilligers zich op de ontmoetingen zelf kunnen richten.
Eindverantwoordelijke is buurtdominee Willemien van Berkum. Zij motiveert en inspireert de teams en andersom. De dagelijkse gang van zaken ligt in haar handen. Zij is in dienst van de Protestantse Kerk Amsterdam.

ACHTERGROND

Een paar jaar geleden waren er nog twee zeer kleine protestantse kerkjes in Oud-West. Tot ook deze kerken gingen sluiten. In Oud-West was toen geen protestantse kerk meer. Dat betekende een nieuwe uitdaging. Een zoektocht naar nieuwe, inspirerende manieren om gelovig aanwezig te zijn in dit mooie stuk van Amsterdam begon.
In Maart 2009 is ds. Margrietha Reinders door de Protestantse Kerk Amsterdam aangesteld om op verkenning uit te gaan in de buurt. Zij ging de uitdaging aan door gewapend met haar fiets en een stadsplattegrond de wijk in te trekken. Ze bouwde al snel veel nieuwe contacten op.
Een jaar lang verkende Margrietha de buurt en deed ze contacten op. In maart 2010 begon ze met een spreekuur voor buurtbewoners, ‘de Binnenkamer’. Al snel volgden andere activiteiten. In mei werd begonnen met cafe-bijeenkomst ‘de Zoekende Ziel’. Daar ging ze met bezoekers in gesprek aan de hand van een bijbeltekst en een thema. In september 2010 was de eerste Heilig Vuur-viering een feit. Later kwamen daar andere activiteiten bij.
Wat activiteiten betreft blijft Heilig Vuur West steeds in beweging. Op dit moment kijkt een kleine groep enthousiastelingen regelmatig films met elkaar onder de naam 'Het Visioen'. Atelier “de Vijf Talenten” geeft kunstenaars en kunstliefhebbers een plek. Bij de buurtmaaltijden ontmoeten buurtbewoners elkaar en eten samen. Tijdens de 'inspiratieavonden' kan je aan de hand van een lied in gesprek over wat jouw inspireert.
Sinds het prille begin zijn steeds meer mensen de activiteiten van Heilig Vuur West gaan bezoeken. We zijn erg blij met deze ontwikkeling. Hopelijk kunnen we op deze manier een goede bijdrage leveren aan de buurt!

previous arrownext arrow
Slider